Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záchranáři našli trosky pohřešovaného letadla Air France

Brazilská média oznámila, že záchranářské týmy zřejmě spatřily trosky pohřešovaného Airbusu A-330 společnosti Air France, který byl nezvěstný od pondělí. Údajné zbytky letadla spatřili příslušníci brazilské armády asi 650 kilometrů severovýchodně od brazilského ostrova Fernando de Noronha v Atlantském oceánu.

Video

Záchranáři našli trosky pohřešovaného letadla Air France

zdroj: Reuters/Stream.cz

Airbus A330

• Velkokapacitní dopravní letoun pro střední a dlouhé tratě vyráběný společností Airbus. Vyvinut byl ve stejné době jako čtyřmotorový A340.

• Trup a křídla A330 jsou prakticky identické s trupem a křídly typu A340, liší se pouze počtem a typy použitých motorů. 

• Existují dvě varianty A330: A330-300 s delším trupem, délkou 63,6 metrů a doletem až 10 500 kilometrům. A330-200 s kratším trupem, délkou 59 metrů a doletem až 12 500 kilometrů.

•  Pohon zajišťují dva dvouproudové motory

Dnes 14:42 - Rio de Janiero
(Aktualizováno: 16:51 )

Místo se nachází asi tisíc kilometrů od pevniny. S odvoláním na mluvčího armády to uvedla agentura AFP a brazilská média.

Mluvčí brazilského letectva Jorge Amaral uvedl pro agenturu AP, že pátrací letadla objevila v úterý ráno čalounění ze sedaček a další trosky plovoucí na hladině moře v oblasti, nad níž měl stroj podle plánu letět. Piloti spatřili také kovové úlomky a skvrnu od leteckého paliva. Trosky nalezli na dvou různých od sebe nepříliš vzdálených místech.

 

 

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

 

Podle mluvčího Amarala ale není armáda zatím schopna potvrdit, zda se jedná skutečně o zbytky Airbusu A330 společnosti Air France, který letěl na lince AF 447 z Rio de Janiera do Paříže s 216 cestujícími a 12člennou posádkou.

Video

Brazílie vyslala do pátrací akce letadla, helikoptéry a lodě (Reuters/Stream)

Rozsáhlé pátrání 

Do pátrání se zapojily lodě a letadla Francie, Španělska, Senegalu, Brazílie. V oblasti působí několik letadel a vrtulníků, které prohledávaly stovky čtverečných kilometrů mezi Brazílií a západní Afrikou, kde je dno v hloubě přes čtyři kilometry.

Naposled o sobě stroj dal vědět v 4:14 SELČ, kdy vysílal čtyři minuty automaticky zprávu, že „některé systémy stroje nefungují, uvedl výkonný ředitel Air France Pierre-Henry Gourgeon. „Asi několik okamžiků poté zřejmě stroj narazil na hladinu,“ dodal. Uvedl také že se stroj během letu asi tři hodiny po stratu dostal do silných turbulencí

Čtěte také:
Nad Atlantikem zmizel airbus s 200 cestujících
Lidé nad Atlantikem nepřežili, stroj mohl zasáhnout blesk
Češka se podruhé narodila, nenastoupila do ztraceného airbusu

Na palubě zmizelého letadla Air France byli tři Slováci

Po zmizelém airbusu nad Atlantikem nejsou žádné stopy

Mezi cestujícími převažovali Francouzi, jichž se vracelo domů 61, a Brazilci, kterých letělo 58. Němců cestovalo 26, dále strojem letěli Britové, Italové, Dánové, Maročané, Libyjci, Irové a tři Slováci.

Na tabuli s přílety na pařížském letišti Charlese de Gaulla je u letu z Rio de Janeira poznámka o zpoždění.

Na tabuli s přílety na pařížském letišti Charlese de Gaulla je u letu z Rio de Janeira poznámka o zpoždění.

FOTO: ČTK/AP

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář