"Velmi se obáváme," řekl Sky News představitel Air France. "Stroj zmizel z obrazovek před několika hodinami. Může to byl problém s vysílačem, ale tato závada je u tohoto typu letadla velmi vzácná. Stroj nepřistál v době, kdy měl," uvedl pracovník letecké společnosti.

Stroj měl podle plánu přistát v 11:10 v Paříži. Odstartoval v sedm večer místního času (o půlnoci SELČ. Na palubě bylo nejméně 60 Francouzů.

Kontakt se strojem byl přerušen před půl osmou našeho času, tedy v době, kdy už letěl nad Atlantikem poblíž brazilského pobřeží, uvedlo brazilské letectvo, které po stroji pátrá spolu s námořnictvem u ostrova Fernando de Noronha vzdáleného 350 kilometrů od pobřeží.

Airbus zmizel i z obrazovek radarů. Nad centrální částí Atlantiku ale nejsou stroje sledovány na radarech, proto obavy nebyly hned tak vysoké. Později francouzské ministerstvo obrany oznámilo, že stroj nebyl ani na radarech vojenských.

Hypotéza o únosu letadla se nepotvrdila. Francouzské úřady také oznámily, že stroji by už došlo palivo.

:. FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

 

V případě zmizení letounu se vyhlašují údobí tísně, pohotovosti a nejistoty, řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Během toho se vypočítává, kam mělo letadlo dorazit a na základě toho se vyhodnocují pátrací a záchranné kroky.

"Za dobu od ztráty komunikace už by letadlo dorazilo někam, kde by se objevilo na radarech,“ řekl Novinkám Klíma s tím, že existuje malá šance, že by se stroji podařilo přistát na moři.